Betlehem – nemezeléssel

Karácsony közeledtével felidéződött bennem egy kedves gyermekkori emlék. Minden évben Szenteste a fa alá került egy kis papírból készült Betlehem, amivel ilyenkor napokig játszottunk a húgommal. Sokszor talán jobban vártuk ezt, mint a meglepetés ajándékokat.

Szerettem volna hasonló élményt a kisfiamnak is továbbadni, így kitaláltam, hogy készítek én is egy Betlehemet. Mivel a gyapjú és a nemezelés áll hozzám a legközelebb, adott volt, hogy, most is ezt hívom
segítségül.
Rá kellett közben jönnöm, hogy a karácsony előtti rohanós időszakban a figurák elkészítése (mivel nagyon aprólékos, időigényes munka) most nem fér bele az időbe. Így elkezdtem kész figurák után kutatni és szerencsére hamar rátaláltam a számomra ideálisra. Az istálló megvalósítása ezután következett, hiszen a szabásmintát úgy kellett elkészítenem, hogy a sok gyömöszölés,meleg víz, gubancolódás hatására összetömörödő gyapjúból akkora legyen a végeredmény, hogy mindenki elférjen benne.

A technika a kalap készítéséhez hasonlít, 3-3 réteg gyapjút raktam föl oldalanként a padlóalátétből kivágott mintára. Kívül, belül más színt használtam, és belül a talaj színe is egy harmadik natúr árnyalat.

Kívülről a Betlehem tetejére vékony rétegben len rostot tettem, ezzel kicsit havas hatást értem el.

Ezután kezdődött a gyapjú simogatása, gyömöszölése, gyúrása.

Majd kivágtam a bejáratot és a munka addig folytatódott, amíg egy masszív kis építményt nem kaptam.

Szépen formára igazítottam és napokig szárítottam.

Kis lakóit beköltöztettem, remélem nagy örömét leli benne a családom.
Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük