BRÉKING!! Első cikkem – Kék

Szörnyen nehéz első bejegyzést írni. De tényleg. Végül egy kis segítséggel az első témám a KÉK lesz. Igen, a kék, mint szín.

Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek van otthon egy kék ruhadarabja. A lakásban (főleg a fürdőszoba tájékán) is igen gyakran előforduló szín. A PPG Trilak Színtérkép elnevezésű internetes kutatása szerint, a magyar felnőttek kedvenc színe 2017-ben a kék. (Híradó – Trilak Színtérkép) Ha megkérdeznünk valakit az utcán, hogy tud-e olyan márkanevet mondani, aminek a logójában szerepel kék, biztosan fel fog tudni sorolni néhányat az illető.

Néhány érdekesség a kék színről:

 • Vannak gyümölcsök (pl. szilva, kökény, áfonya…), amelyek kéknek látszanak egészen addig, amíg a viaszrétegükben kárt nem teszünk. Csak a rajtuk lévő viaszrétegen át – amit dörzsöléskor letöröltünk – látszanak kéknek.
 • A kék szemű ember szeme színe hasonló módon jön létre. Kék festék nincs a szemben. A kék szemű embereknél is sötétbarna pigment van a szivárványhártyában, fölötte vékony tejfehér réteg található, ezért látszik kéknek a szemük.
 • A kék festék előállítása ezért sokáig igen nehéz volt, hiszen növényekből nem lehetett előállítani. A kék színt féldrágakövek őrleményeiből készítették. Egyiptomban kezdték el először használni a lazúrkő berakatot, majd a későbbi korokban az ebből előállított pigmentet az ultramarint használták. A kék pigment ára aranyárban mozgott, csak a legfontosabb részleteket festették kékre. Mivel a kék szín a tisztaságot, a hűséget, a túlvilágot jelképezte, a kereszténység egyik fő színe lett az arany mellett. Egyedül Mária és Jézus ruháját festették kékre pápai parancsolat alapján.
  ITT például Raffaello Madonnái láthatóak. A képek olasz nyelvtudás nélkül is magukért beszélnek.
 • A magyar népművészetben is Szűz Máriának ajánlott kegytárgyak (kendők, ládák) mind kékek voltak. A menyasszonyi láda legfőbb színe a búzavirágkék.
 • Newton egy prizma segítségével a fehér fényt hét színre bontotta, ezek a szivárvány színei: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya). Ő készítette az első körkörös diagrammot is.
  A Newton-féle színkör. A forrásért kattints a képre!

  Ezt a színkört továbbgondolva jöttek létre az alapszínek, amelyek más színekből nem keverhetők ki: kék, sárga, piros.

 • A magyar színnév-színszótábla a kék színtartományba 128 színnevet sorol fel mintával (érdemes böngészni, ki gondolta volna, hogy külön windowskék, szarkalábkék is van)
 • És akkor még nem is beszéltünk a gúnynevekről: strandkorlátkék, bilikék, trabantkék…
 • Goethe (igen, az író) így ír a kék színről (J.W. GOETHE, Színtnan: Didaktikai rész, ford. RAJNAI László, Bp., Corvina, 1983 (Művészet és elmélet) 67-68.):
  778 „Ahogy a sárgától nem választható el a fény, ugyanúgy elmondhatjuk, hogy a kéktől sem választható el soha valami sötétség.
  779 Ez a szín furcsa és majdnem kifejezhetetlen hatással van a szemre. Mint szín energiát képvisel, ámde a negatív oldalon foglal helyet, és legnagyobb tisztaságában úgyszólván egy ingerlő semmi. Megpillantásában valmiképp egyesül az inger és a nyugalom ellentmondása.
  780 Ahogy kéknek látjuk az égboltot, a távoli hegyeket, egy kék felületről is az a benyomásunk, mintha visszahúzódnék előlünk.
  781 Ahogy szívesen követjük azt a kellemes tárgyat, amely fut előlünk, szívesen nézzük a kéket is, nem azért, mert ránk erőlteti magát, hanem mert maga után húz bennünket.
  782 A kék a hideg érzését kelti, mint ahogy az árnyékokra is emlékeztet. Tudjuk, hogyan származtatható a feketétől.”
A színkör fejlődése. Az ábra forrásáért kattints a képre!

Már csak egy kérdés van hátra. De mitől kék az ég?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük