csoki farkasokkal díszített torta

Közeleg a tél!

Avagy hogyan készítsünk öntőformát…

Akik ismerik a Trónok Harca sorozatot, azoknak bemutatom a Stark ház címerállatának csokoládémását, akik nem hallottak még a sorozatról sem, azoknak pedig bemutatom hogy lehet egy farkas öntőformát elkészíteni.

Nagyon sok anyag áll rendelkezésünkre otthon ahhoz, hogy egy tárgyat egyszerűen (😉) reprodukáljunk. Hogy sokszorosítani tudjunk valamit, el kell készíteni az úgynevezett úrmodellt – jelen esetben ez a rémfarkas. Ehhez sokféle anyagot tudunk felhasználni: az agyagtól kezdve a hobbyboltok teljes gyurmakínálatán keresztül a saját kutyulmányokig bármi megfelelő lehet. Én most egy levegőn száradó modellező agyagot használtam. Hogy miért? Sajnos képes vagyok akár napokra elhúzni egy-egy dolognak az elkészítését, így viszont kötve vagyok az időhöz, nincs időm sokat pepecselni. Amit én használtam most, állagra egészen hasonló az agyaghoz, talán egy kicsit jobban (és a száradás miatt gyorsabban) repedezik, de ezen egy kis vízzel lehet segíteni.

Ha megvan az anyag, jöhet a sablon elkészítése! Puha ceruzával (legalább 3B!) megrajzoljuk a mintánk fő vonalait pausz papírra tükrözve!

farkas rajz tükrözve

Ezt simítjuk rá a kinyújtott anyagunkra.

farkas minta a modellező anyagon
Ez eddig nem is bonyolult! Szuper, akkor most éles szikével, sniccerrel, vagy ami akad körbe kell vágni a motívumot. Én a széleket is levágtam/lekerekítettem már itt egy kicsit.

farkas sniccerrel kivágva

Most formázd meg a rajz szerint vagy az elképzelésed szerint a lehető legjobban a motívumot. Figyelj arra, hogyha öntőformát készítesz az apróbb részletek nem biztos, hogy látszani fognak a sokszorosított formán, nyugodtan nagyolj el néhány dolgot 😉 (első körben kapott a kedves farkasom fogakat (fogpiszkálók hegyéből), de beláttam, hogy ez így nem megy, végül lemondtam róla)

3d farkas minta

Tádám! A gyurma teljes száradási ideje kb. 12 óra, ennyit kell várni a következő lépésig. Multifunkciós szerszámba befogatunk vékony csiszolófejeket és ennek segítségével alakítjuk ki a végleges mintát.

farkas végső simitások

Innen már tényleg csak egy ugrás a végeredmény. Miután ez a típusú gyurma száradás után is magába tudja szívni a folyadékot , illetve elég porózus a felülete , valamivel le kell alapozni. A szilikon a gipszről is lefejthető, de célszerű a porozitását semleges többrétegű lakkozással elfedni. Lakkokat, alapozókat hobbyboltban és festékboltokban is be lehet szerezni, én most egyszerű hajlakkot használtam több rétegben.

farkas úrmodell

Ha kész az úrmodell, jöhet a kiöntés! Szükség van egy úgynevezett alaplemezre. Ehhez hézagmentesen kell rögzítenünk a modellt. A keret bármiből készülhet. Példámban egy süteménykiszúró formát használtam. A rögzítéshez ragasztópisztolyt használtam.

farkas alaplemezen kiöntésre kész

A szilikonkaucsukot elkeverjük a katalizátorával. Mivel én most étkezési célokra használom a szilikonformát, OETI vizsgálati engedéllyel rendelkező szilikont használok.

felhasznalt anyagok onteshez

A kihívás csupán annyi, hogy két eltérű sűrűségből kell lassú kevergetés mellett homogén keveréket készíteni úgy, hogy lehetőleg buborékokat ne képezzünk (úgyis lesznek bubik, hiába próbálkozol).

anyagok összekeverése lassan bubimentesen

Ahhoz, hogy a formánk buborékmentes legyen, határozott sugárban kell a forma közepére önteni a még híg szilikont. Kis kocogtatással a beszorult légbuborékok feljönnek a felszínre, tű segítségével kiszúrhatjuk ezeket. Figyeljünk az öntőasztal vízszintességére (tényleg 😉). A szilikon 24 óra alatt szilárdul meg, következhet a legizgalmasabb fázis, a formabontás!

A soknapos várakozás után végre használhatjuk a formánkat 😊 .

csoki farkas


A szerzőről:

Buza Zsófi

Zsófi,
A csoport mindenese, még nem szakosodtam.
Kétlaki életmódot folytatok; félig őrbottyáni félig pesti lakos vagyok. Az egyetemen tanárnak tanulok, emellett próbálok időt szorítani a … minek is!?? Minden másnak, bármi másnak: festésnek, rajzolásnak, tervezésnek, kisplasztikázásnak (bármit is jelentsen ez), ékszerkészítésnek…

Zsófi előző bejegyzése: BRÉKING!! Első cikkem – Kék
Zsófi következő bejegyzése:
Zsófi összes bejegyzése itt elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük