rigó akvarell

Miért pont az akvarell?

Festeni szeretnék! De mivel? Mit tegyek? Mit vegyek? – fogalmazódik meg a kérdés sokakban, amikor már sürgetővé válik az érzés, hogy alkotni szeretnének valamit. Nézegetik a különböző kreatív, művészeti oldalakat, ámuldoznak a szebbnél szebb alkotásokon, majd az „Ide nekem az oroszlánt!” lendületével megtámadják az első kreatív üzletet, papírboltot vagy művészellátót. Aztán vagy hanyatt-homlok kimenekülnek mert képtelenek eligazodni a papírok, vásznak, ecsetek, festékek és különböző egyéb felszerelések dzsungelében vagy jelentősen lekönnyítve a bankszámlájukat összevásárolnak egy csomó – egyébként később teljesen feleslegessé váló – eszközt.

Magadra ismertél? Nem csodálom, én is így kezdtem. 🙂 Most elárulom, hogyan kellene nekilátni.

Tehát mit szerezzél be, ha festeni szeretnél?

Első lépés: döntsd el, milyen festészeti technikával próbálkozol először.

Az olajfestéshez szükséges felszerelés:
– vászon
– olajfesték,
– ecsetek
– hígítószerek
– festőállvány
Ezek meglehetősen drágák és helyigényesek- nem is beszélve az „illatról”, ami bizony napokig terjeng a lakásban, míg egy kép elkészül és megszárad.

Az akrilfesték gyorsabban szárad, de a felszerelés hasonló az olajhoz.

Ha csak bele szeretnél kóstolni a festés világába, de nem szeretnél egy vagyont az üzletekben hagyni – ideális választás az akvarell. (Nos azért az igazsághoz tartozik, hogy a nagyon jó minőségű professzionális művészfestékek akvarellből is drágák. De ugye még nem tartunk ott?! 🙂 )
Helyigénye minimális, egy cipős dobozban is elférnek a hozzávalók:
– papír,
– 2-3 ecset
– vizes edény
– festék
– szivacs
– papírtörlő
Arról nem is beszélve, hogy könnyedén magaddal viheted ki a kertbe, egy parkba vagy nyaraláskor a vízpartra.

A témákról és egyéb felhasználásokról majd máskor írok. Most lássuk konkrétan:

Milyen felszerelést is vegyél az akvarell technikához az elején a siker érdekében?

Papír: Ne vegyél vékony, 180gr alatti papírt, mert hullámosodni fog és megkeseríti a munkát. Négy oldalon ragasztott 200-300gr-os tömböt javaslok max A/5-ös méretben, ezekkel sokkal könnyebb dolgozni. Teljesen felesleges nagyobb méretű papírral és ragasztós feszített technikával kínlódni az elején.

Ecsetek: Egy lapos széles ecset, 10-es vagy 12-es méretben. Egy 4-es vagy 6-os kerek szőrecset és egy 1-es vagy 2-es hosszú ecset bőven elég, hogy megismerkedj az akvarellel. (A lelkesek esetleg beszerezhetnek egy legyezőecsetet is.)

Festék: Egy 12-es gombfesték (pl. ICO iskolai) vagy ha a pénztárcád megengedi a művészellátóban darabonként is megvásárolható 1/2-es vagy 1-es kis gombok tökéletesek kezdőknek. Kaphatóak még tubusos festékek is. Több üzletlánc is szokott tartani kreatív heteket, akkor nagyon jó áron lehet hozzájuk jutni.

Természetesen ha már megszeretted és gyakoroltad az akvarellel való festést, akkor vásárolhatsz sok-sok kiegészítőt például: takarófolyadékot, akvarell ceruzát stb. De ezekről majd legközelebb.

Tehát bátran vágjál bele! Festeni jó!

Ha bátortalan vagy, segítséget szeretnél a vásárláshoz vagy a kezdéshez és nem szeretnéd, hogy mások is lássák első próbálkozásaidat – gyere el személyes konzultációra hozzám!

További információ: az info[kukac]kezmuveres.hu e-mail címen!

További írások akvarell témában: Akvarell


A szerzőről:

Rudolf TündeTünde, alkalmazott grafikus

“Az ember nyissa meg a szívét a szépségnek,hagyja,hogy az Isteni erő inspirálja őt a szívén keresztül.” Váradi Tibor

Tünde összes írása: Link

 HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ne maradj le friss híreinkről, blogbejegyzéseinkről!  (Adataidat bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Spam-et nem küldünk, mi se szeretjük. A törvényi előírásokat betartjuk, NAIH számunk: NAIH-120632/2017. Adatvédelmi szabályzatunkat ITT olvashatod. Hírlevelünkről bármikor leiratkozhatsz.)

Hogyan szólíthatunk
Email címed

 


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük