teás doboz decoupage technikával

Offbox kulisszatitkok – avagy néhány decoupage trükk

Mindig is nagy éjszakai bagoly voltam. Emlékszem, amíg albérletben laktunk, mindig éjfélkor jutott eszembe, hogy úúú át kéne rendezni a lakást, és most azonnal mert nem várhat holnapig, és akkor még nekiláttam tologatni a szekrényeket, asztalt-székeket. Háááát, az alattunk lakó néni kopácsolt is mindig a csövön és egyszer fel is jött és megjegyezte, hogy milyen műhely van itt nálunk?? 😀 😀 Mondtam, hogy biztos a mosógép! 😀 😀  Nah, hát így élem ki a kreatív jellegű hajlamaimat. 🙂 Persze amióta a kisfiam megszületett kénytelen vagyok csendesebb elfoglaltság után nézni.

Kiskoromban gyűjtöttem a szalvétákat, és van pár cipősdoboznyi szalvétám otthon a kispadláson. Ezzel is szeretek szöszmötölni. 🙂 A decoupage-hoz, avagy a szalvétatechnikához manapság már minden kreatív boltban lehet kapni decoupage ragasztót és lakkot, alapozó festékeket, ecsetet, dobozokat vagy más alapanyagokat. Így mindenki számára elérhető ez a fajta technika. Már csak egy kis ihlet kell, megálmodni a kinézetet, és hozzá is lehet látni az elkészítésének.

baglyos decoupage doboz

Az első dolog, amit decoupage (vagy magyarosan dekupázs) technikával készítettem, egy teafilteres doboz volt. (lásd montázs fent) Egy gesztenyés-csipkebogyós szalvétával vontam be a dobozt. Szolid, letisztult, ugyanakkor igényes. Azóta is nagyon szeretem! És még a húgomnak is kellett készítenem egyet, mert annyira megtetszett neki.

A továbbiakban megosztanék veletek néhány praktikát az OffBox dobozok elkészítésével kapcsolatban.

offbox szalvéták

  1. Ha dekupázs technikával készítek dobozt, én mindig kicsavarozom a zsanérokat/zárakat, hogy mindenhol szépen tudjak dolgozni.offbox készítés közben
  2. Érdemes a szalvéta színéhez legjobban passzoló alapozó festéket használni, hogy jobban domináljanak a szalvéta színei.
  3. A szalvéta ragasztós felületre való felhelyezése után én várni szoktam, hogy picit kössön a ragasztó, majd szépen – egy erre bejáratott kés életlen felével – elkezdem kisimítani a szalvétát. Sokkal könnyebb így dolgozni, mint ecsettel simítgatni a szalvétát, mert az ecset az esetlegesen még meg nem száradt ragasztót összeszedi, és nehéz vele dolgozni.
  4. Száradás után még ragasztóval lehet javítani a szalvéta széleken, hogy jobban beleolvadjon és ne látszódjon a szalvéta széle.
    decoupage doboz
  5. Hogy jól fedjen és tartós legyen, kétszer érdemes lelakkozni a dobozt. Gyorsan és vékonyan kenjük, hogy ne oldja fel a ragasztót. Ne áztassuk!
  6. Ha fát szeretnénk festeni/színezni, de szeretnénk, hogy a fa erezete ne vigye tovább a festéket, inkább dolgozzunk körömlakkal. 😉
 offbox doboz teteje

1 hozzászólás


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük