Veresi alkotók: Interjú Vikor-Varga Laurával

Új sorozatot próbálunk indítani a blogon.
A cél kettős. Egyrészt szeretnénk, ha lenne lehetősége a Veresegyházon vagy környékén élő alkotóknak a bemutatkozásra, másrészt szeretnénk ha lenne egy “adatbázis”, hogy minél több területen tudjunk szakembert ajánlani, legyen az kézműves vagy művészeti vonal.

Első interjúalanyunk a KézműVeres alkotóközösség írónője, Vikor-Varga Laura. Laurának már található az oldalon egy bemutatkozó írása, most mégis arra kértük, hogy meséljen kicsit hosszabban magáról, hiszen nemrég jelent meg első, keménykötésű mesekönyve a Gombóc és Artúr: Kezdetek, mellyel a 3-5 éves korosztályt szólítja meg elsőként.

  1. Mesélj egy kicsit magadról! 

Nagycsaládos anyaként telnek mindennapjaim. Jelenleg harmadik gyermekemmel vagyok otthon.
Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok. A banki szférában dolgozom. A foglalkozásom teljesen távol áll a gyerekektől, viszont mások segítése, mégha közvetett módon is, de munkámhoz tartozik.
Fontosnak tartom, hogy ott segítsek, ahol tudok. Ha ezt mesésen tudom átadni, boldogan megteszem. 

  1. Hogyan jött az írás, meseírás? 

Manapság egyre több és népszerűbb a blogok írása, a gondolatok megosztása minden érdeklődővel. 

A blogírás egy picit még idegen nekem, így egyenlőre megmaradok a hagyományos, kézzelfogható dolgoknál, s először tollat ragadok, aztán a billentyűzetet. Gyerekként is szerettem írogatni, leírni gondolataimat. Írásaim azoknak címzem, akik engem keresnek és vele együtt a meséket, verseket. 

Ahogy gyermekeim növekedtek, és érdeklődésüket felkeltették a könyvek, onnantól kezdve a mesék beköltöztek az otthonunkba. A polcokon megszaporodtak a könyvek; a diafilmek is előkerültek. A legkisebb gyermekemnél, kisfiamnál voltam teljesen elszomorodva. Azt hittem, őt a könyvek nem kötik le, de kitartóan, furfangosan közel két éves korára sikerült vele is megszerettetni a könyvet. Az esti mesék mindennaposak. 

Emlékszem arra az esti órára, mikor nagylányom – körülbelül 4 éves lehetett – azt kérte tőlem, hogy ne olvassak neki, hanem a számmal meséljek. Nála ez azt jelentette, hogy találjak ki szereplőket és fűzzek hozzájuk mesét. Valahogy így fogalmazódtak meg első meséim, és aztán íródtak le, hogy másnap, harmadnap is ugyan azt a mesét tudjam elmesélni nekik. 

  1. Ki vagy mi inspirál a mesékben? 

Mindenképp kihívásnak tekintem az írást. Egy örömteli feladatnak, szórakozásnak, hobbinak, kikapcsolódásnak. Jó látni a gyerekek arcát, mosolyát, miközben felolvasok, vagy együtt kézműveskedünk; és nem utolsó sorban a szülők visszajelzése is fontos, hiszen a gyerekek általuk lesznek érdekeltek a mesék világában. 

  1. Mitől jó egy mese? 

Ahogy mi emberek különbözőek vagyunk, a mesék is különböznek. Nincs rossz mese. Kinek ez, kinek az tetszik jobban. Elsősorban a felnőtteknek kell tetszeni tartalmilag, külsőleg. Ők adják tovább a gyerekeknek. Én csak a magam nevében tudok beszélni, s azt elmondani, nekem mi a fontos: egyszerűség, kézzelfoghatóság, hétköznapiasság

  1. Mi volt kiskorodban a kedvenc meséd? 

Ez érdekes kérdés. Valóban gyorsan telnek az évek. Az én gyermekkorom is közel 30 éve volt már. Akkoriban egy kicsit másfajta mesék voltak. Népmesék, Grimm mesék, volt egy két Walt Disney mese, Kisvakond, Micimackó és sorolhatnám. 

Arra is emlékszem, nagyon szerettem magnókazettán hallgatni Süsü, a sárkány kalandjait. 

Manapság mesekönyvek millióból válogathat kedvére szülő, s gyerek. A hercegnőtől, a dinoszauruszon keresztül, az unikornistól, egészen a markolóig. Nincs olyan dolog, állat, ami ne jelenne meg mesék szereplőjeként. Van bőven választék. 

  1. Mesélj első megjelent mesekönyvedről! 

Vikor-Varga Laura: Gombóc és Artúr: Kezdetek egy cicalány és egy vízilófiú barátságaNagy örömömre szolgál, hogy bejelenthetem, júliusban megjelent keménykötésű borítóval első mesekönyvem. Gombóc és Artúr: Kezdetek címmel. 3 – 5 éveseknek szóló rövid, folytatásos kis történet egy szeretni való és egy szerethető állatról. Egy cica és egy víziló megismerkedéséről, hétköznapi kalandjairól szól. Azokról a hétköznapokról, melyek fölött mi szülők, felnőttek gyakran átsiklunk, mert a hétvégét várjuk. Ám a gyerekek igenis a hétköznapokban nőnek fel. A hétköznapi apró örömöktől lesznek értékesebbek. 

  1. Mitől különbözik ez a mese a többitől? 

Bátran vállalom: ez az én mesém! Az én ötleteim, az én szereplőim, az én színtereim, az én – olykor- olykor életből vett – történeteim. Nem mondanám, hogy életrajzi mű, mert nem az. Sok olyan elemet tartalmaz, ami hozzám kötődik. A főszereplő, a víziló a kedvenc állatom, a cica a gyerekeim kedvence, a barátság az élet elengedhetetlen része , az üres ház a nagypapám üres házát szimbolizálja. 

Minden ember a saját alkotását, mint ajándékot tárja a közönség elé. Legyen szó festményről, szoborról, bútordarabról, rajzról egy óvodás kisgyermek részéről. Büszke vagyok arra, amit írtam; engem tükröz, szívem-lelkem benne van. 

  1. Mi a távolabbi terved? 

A napokban könyvbemutatóval egybekötött mesedélelőttöt tartottam otthon, Szécsény városában, ahol felnőttem. A gyerekek érdeklődve figyeltek és lelkesen kézműveskedtek. Több ilyen mesés délutánt is szeretnék tartani itthon, Veresegyházon is, hogy minden mesebarát, érdeklődő megismerhesse a könyvet. 

Természetesen a Gombóc és Artúr mese folytatásán, a második köteten is dolgozom. Illetve egy másik, szintén folytatásos mesét is szeretnék hamarosan kezemben tartani, mely az 5-8 éves korosztályt célozza meg. Egy aprócska, szárnyas lényről, s családjáról szól majd. 

Mindenféle megkeresést szívesen fogadok, illetve minden mesével kapcsolatos építő kritikát, visszajelzést szívesen veszek!

Gombóc és Artúr: Kezdetek egy cicalány és egy vízilófiú barátsága

+1 kérdés: Mit kérdeznél a következő interjúalanyunktól (Mészáros Anditól) ?

Volt-e olyan különleges kérés, amit nehezen tudtál megvalósítani? Vagy melyik kézműves alkotásodra vagy a legbüszkébb?


Kedves Olvasó! Téged is vár Laura a mesék világába. Ha megismerted Gombócot és Artúrt vagy Laura korábbi írásait itt a Blogon, várjuk véleményedet, visszajelzésedet akár itt a cikk alatti komment szekcióban, akár az egyes írások alatt.

Ismerd meg személyesen Laurát! Szeretettel várunk a Fületlen Bögrében a mesedélutánunkon, ahol akár a könyv dedikálására is lesz lehetőséged 😉

Ha pedig nem tudsz eljönni, de szeretnél egy saját példányt a könyvből, akkor ezen a linken tudod megrendelni: WEBSHOP  (még bevezető áron kapható, de már csak néhány darab van a meglepetés ajándékból mellé 😁)


A szerzőről:

SzilviSzilvi, közgazdász, 3 fiú édesanyja, hobbi kézműves

“dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.” József Attila

Szilvi összes írása: Link


 HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ne maradj le friss híreinkről, blogbejegyzéseinkről!  (Adataidat bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Spam-et nem küldünk, mi se szeretjük. A törvényi előírásokat betartjuk, NAIH számunk: NAIH-120632/2017. Adatvédelmi szabályzatunkat ITT olvashatod. Hírlevelünkről bármikor leiratkozhatsz.)

Hogyan szólíthatunk
Email címed


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük