ZEN rajz fekete fehér zentangle

Mi a ZEN rajzolás?

A ZEN fogalma Indiából származik. Jelentése elcsendesülés, befelé figyelés, koncentrálás, önmagunkba fordulás.

A ZEN rajzolás (vagy Zentangle, ha idegen nyelvű oldalakon találkozol vele) egy olyan grafikai irányzat, amikor az egész kép vagy csak egy részlete különböző díszítő motívumokból vagyis “sormintákból” áll össze. Ezek készítése közben oldódik a stressz, javul a koncentráció és fejlődik a kreatívitás. ZEN rajzolás közben elménk megnyugszik, figyelmünket a “most”-ban tartjuk és koncentrációs képességünk jelentősen fejlődik.

fekete-fehér zen rajz

Mire van szükség a ZEN rajzoláshoz?

Szerencsére semmiféle előzetes rajztudás vagy rajztehetség nem szükséges hozzá, kezdők is bátran belekezdhetnek. Ennek ellenére mivel gyönyörű alkotások születnek, igazi sikerélményt ad, és ezzel jelentősen növeli önbizalmunkat.

Nem tartozik a költséges technikák közé, hiszen elég hozzá egy vázlatfüzet, filctoll vagy ceruza.

Két fajtája van:

  1. Előre megrajzolt motívum kitöltése
  2. Keret nélkül a papír egy pontjából kiindulva tetszőleges mintákkal töltjük ki a felületet

Természetesen ha már nagy rutinra tettünk szert, kipróbálhatjuk különböző színű papírokon is, sőt színes ceruzával vagy filcekkel is.

színes zen rajz

Gyönyörű képeslapokat, ajándékkisérőket is készíthetünk ezzel a technikával, a lehetőségek határa végtelen és tényleg csak a képzeletünk szabhat határt.

zentangle színes zen rajz

A ZEN rajzolás nagy előnye a műtermi grafikai eljárásokkal szemben, hogy a vázlatfüzetet és a filctollat bárhová magunkkal vihetjük és egy unalmas várakozás közben vagy akár vonaton utazva is alkothatunk.

Tavaszi fáradtság ellen is kiváló 😉

Ha szeretnéd te is kipróbálni, ne habozz! Új tanfolyamom hamarosan kezdődik. Most még van lehetőség csatlakozni, de 4 főnél záródnak a kapuk, mert kiscsoportos a foglalkozás.
További részletek és jelentkezés itt –>    http://kezmuveres.hu/tanfolyam/


A szerzőről:

Rudolf TündeTünde, alkalmazott grafikus

“Az ember nyissa meg a szívét a szépségnek,hagyja,hogy az Isteni erő inspirálja őt a szívén keresztül.” Váradi Tibor

Tünde összes írása: Link

 HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ne maradj le friss híreinkről, blogbejegyzéseinkről!  (Adataidat bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Spam-et nem küldünk, mi se szeretjük. A törvényi előírásokat betartjuk, NAIH számunk: NAIH-120632/2017. Adatvédelmi szabályzatunkat ITT olvashatod. Hírlevelünkről bármikor leiratkozhatsz.)

Hogyan szólíthatunk
Email címed

 


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük